966 40 65 53 - Carrer Carretera, 35 - Benialí, 03788 Vall de Gallinera comunicacio@valldegallinera.es

Informació general

La Vall de Gallinera és un municipi compost per vuit petits nuclis urbans que es denominen: Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, la Carroja, Alpatró, Llombai i Benissili. Es troba situada a la part més septentrional de la província d’Alacant, en l’interior de la comarca de la Marina Alta, i limita amb la província de València. L’extensió del seu terme municipal és de 53.06 km2 configurant una vall que per la seva peculiar orografia entre muntanyes és simètric i exacte on destaquen unes panoràmiques veritablement espectaculars, a més es troba a tan sols vint minuts de la platja. L’entorn és predominantment rural apreciant l’harmonia entre la muntanya i els camps de cirerers, oliveres, ametllers, garrofers i tarongers. Durant les diferents estacions de l’any es poden observar els abancalaments, sostinguts per quilòmetres i quilòmetres de murs de pedra en sec conformant una de les obres etnològiques més destacades del medi rural. La població total del municipi és d’aproximadament set-cents habitants i l’Ajuntament es troba situat al nucli de Benialí.

Tradicionalment la base econòmica de la vall ha estat l’agricultura, principalment pel cultiu de la cirera – producte amb Indicació Geogràfica Protegida -, i el de l’oliva, de la qual s’extreu un oli de gran qualitat, tot i que actualment té cada vegada major presència el sector serveis causa de l’auge del turisme rural que ha motivat la implantació de nombroses cases rurals, restaurants i altres comerços relacionats amb l’elaboració de productes tradicionals.

La Vall de Gallinera és un territori que ofereix uns recursos naturals i pasajísticos que la converteixen en un lloc d’una bellesa captivadora. D’entre els atractius del lloc cal destacar, les nombroses fonts d’aigua natural que hi ha repartides al llarg de tota la vall, algunes d’elles convertides en safareigs tradicionals dotats d’un alt valor etnològic i també els vuit nuclis urbans, l’encant de els quals ens convida a recórrer els seus estrets carrers on a més podrem observar de primera mà l’autenticitat de la seva gent.

A més la vall està dotat d’un extens patrimoni històric i cultural destacant els abrics d’art rupestre declarats Patrimoni de la Humanitat i els dos castells que antigament custodiaven les entrades a la vall, el castell de Gallinera també anomenat de Benirrama i el d’Alcalà també anomenat de Benissili, l’origen es remunta al s. XI i en el XIII van ser el lloc de residència d’Al-Azraq, cèlebre príncep musulmà considerat l’estendard de la resistència contra els cristians del Rei Jaume I.

L’element topogràfic més conegut i representatiu de la Vall de Gallinera és la Penya Foradà que en els mesos de març i octubre ens ofereix un espectacle inaudit. Es tracta de la famosa alineació solar de la Foradà amb l’antic emplaçament del convent franciscà de Benitaia. L’alineació solar es remunta a 1611, quan els frares franciscans que van erigir al costat de Benitaia un convent amb el patrocini del Duc de Gandia, van voler que aquest fos situat en el lloc precís on, coincidint amb el dia de celebració del seu patró Sant Francesc de Assís (4 d’octubre), els rajos del Sol travessessin la Foradà i il·luminessin aquesta construcció i qui sap si també una estàtua del sant.

La cirera s’erigeix ​​com el producte típic per excel·lència de la vall, sent a més, una de les més primerenques en recollir-se de tota la península. L’Ajuntament celebra cada any, al mes de juny, el final de la temporada del seu recollida amb la tradicional Festa de la Cirera, on els visitants, a més d’adquirir cireres, també poden delectar-se amb una mostra dels altres productes que s’elaboren al municipi: oli d’oliva, melmelades, mel, rebosteria, embotits i també gastronomia i allotjaments rurals.

També hi ha recorreguts i sendes a través dels quals es pot gaudir de la majestuositat de l’entorn, destacant el PR-V 167 que uneix els pobles de Benialí i Alpatró; el PR-V 43 que discorrent primer per les valls veïns de Laguar, Ebo, Alcalà i passant per la Penya Forada, acaba al cim de la Safor a 1013 m. d’altura; la Ruta dels 8 Pobles que partint de la Font de la Mata de Benirrama recorre tots els pobles de la vall al llarg de camins rurals que els uneixen arriba fins a la homònima Font de la Mata de Benissili; el sender d’art rupestre de Benialí; i les sendes que arriben fins als dos castells.

Aumentar tamaño
Contraste
Share This